6 feb. 2011

Orimlig tanke att vägra mångkulturism

I höstats dödförklarade Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel under stort rabalder tanken på multikulturalism. För några veckor sedan hade den nyliberala tankesmedjan Timbro ett seminarium på detta tema. Nu rapporterar TT att Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron tagit "avstånd från den länge omhuldade multikulturalismen". TT beskriver att Cameron "efterlyser en mer aktiv, muskulär liberalism, där lika rättigheter, rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati aktivt upphöjs för att skapa en starkare nationell identitet." Diskussionen rör hur människor bäst integreras i samhället. Jag tror de flesta människor, med mig, som med fog kan säga sig omhulda upplysningens ideal varje dag försvarar de olika rättigheter Cameron räknar upp och kräver demokrati, men varför måste det definiera en nationell identitet eller varför måste det begreppet användas, som även forskaren Andreas Johansson Heinö gjorde när han presenterade sin rapport Integration eller assimilation - en utvärdering av svensk integrationsdebatt på timbroseminariet. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att man kräver att alla som befinner sig i exempelvis Sverige måste vara som en tänkt och bestämd svensk i alla avseende. Jag menar att det är klurigt att definiera hur en svensk ska vara och inte önskvärt. För mig framstår det som enklare att fortsätta att tolerera olika och säga nej till diskriminering. För att vända på det sedan sist jag skrev om det trendiga assimileringskonceptet säger jag nu istället att varje anställd visst kan vägra att ta sin chef i handen, bara han eller hon gör det gentemot alla chefer oavsett exempelvis kön och sexuell läggning hos chefen, och handling kan motiveras utifrån ett skäl som det finns anledning att försvara. Det saknas anledning att kräva att en arbetstagare måste ta en chef i handen bara på den grunden att personen är överordnad. Likaså kan en regel hos en arbetsgivare som står i strid med mänskliga rättigheter och som på inget sätt utgör en ovillkorlig förutsättning för arbetsuppgiftens utförande försvaras. Det skulle till exempel vara absurt att alltid vägra anställa en busschaufför bara för att han eller hon inte vill bära den reglementsenliga huvudbonaden. Jag vet inte vad Angela Merkel, David Cameron och Timbro är ute efter, men jag ställer inte upp på idén om att varje folk ska sätta ihop ett papper som definierar en tysk, engelsman eller en svensk och att medborgarna i länderna måste skriva under på detta. Det är att slopa samhällets ansvar för att acceptera olikheter och för att istället lägga ett ansvar på individerna att vara lika. Det är en orimlig utgångspunkt för ett samhällsbygge. Och vad är egentligen grejen med att alla måste vara svenskar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Andra bloggar: Konservativa tankar

5 kommentarer:

Urban sa...

Det kanske är dags att du vaknar upp ur din skönhetssömn!Var ska pengarna tas ifrån tycker du? Om 30 år kommer Sverige ha de lägsta pensionerna bland välfärdsländerna,och det med världens största skattetryck.
Jag frågar dig,hur många flyktingar kan du ta hand om,kan dem inte få bo hos dig?För du värnar så starkt om det mångkulturella!

Anonym sa...

Per Albin har sagt "Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige!” Tage har sagt (1965) ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”
Ulla Lindström "Det vore roligt om detta land (Sverige) med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement".
Tycker du att alla dessa högt respekterade socialdemokrater är rasister??/ragnar

Tomas Agdalen sa...

Urban: Här pratar jag om hur vi ska få en bättre fungerande arbetsmarknad. Idag kom det dessutom varningar om brist arbetskraft (http://www.dn.se/ekonomi/varning-for-brist-pa-arbetskraft).

Anonym: Hänvisar till svar ovan.

Anonym sa...

jag sitter på mitt jobb inom landstinget och har efter en eftermiddag av krångel för att få till möjlighet för ett flyktingbarn att få sitt läkemedel hamnat på din blogg (via regeringens publikation vård efter behov och på lika villkor...) vill bara säha heja på tomas, dina åsikter är guld!

Tomas Agdalen sa...

Anonym II: Tack!