17 mars 2012

Förtalslobbyn får snart förbud mot smygfotograferingen - men hur blir det med yttrandefriheten

P1:s magasin Medierna tog idag upp förslaget om en lag mot förbud mot kränkande fotografering. Jag har förut skrivit om förtalslobbyn som arbetar emot yttrandefriheten. Och flera framträdande jurister är verksamma i förtalslobbyn. Medan journalisten och sekreteraren i Yttrandefrihetskommittén Nils Funcke var kritisk mot förslaget, som i princip innebär stopp för fotografering i det offentliga rummet, eftersom någon i efterhand kan anses sig som kränkt, argumenterade civilrättsprofessorn Mårten Schultz för att det är viktigt att skydda människor från smygfotografering och att lagförslaget bör bli lag. Schultz hänvisade särskilt till den nyligen avslöjade polischefen som avslöjades med att filma i kvinnliga kollegors omklädningsrum. Ett beteende som Schultz sa vi ser exempel på snart nog varje vecka. Och Schultz beskrev att alla är överens om att luckan i lagen måste täckas. Funcke ansåg i strid med Schultz att lagförslagets utformning och effekter för yttrandefriheten måste utredas vidare - samtidigt som han hänvisade till en alternativ lösning som tar hänsyn både till den demokratiska aspekten och individers behov av skydda för sin integritet.

2 kommentarer:

Liw sa...

Det är ett så sjukt stort intrång i yttrandefrihetslagen så det finns inte. Sist jag kollade var det en av de viktigaste grundpelarna i en demokrati, tillsammans med fri media, föreningsrätt och åsiktsfrihet, allt som M försöker minera...

men S har nu gått om M och "rödgrönt" har egen majoritet. Det är värt att fira! :-)

Tomas Agdalen sa...

Liw: Tror det där lagförslaget droppas nu. För många är emot, inte minst lagrådet - som gjort viktiga påpekanden om hur det innebär inskränkningar i grundlagsskyddade rättigheter.

Ja, time for party!