22 dec. 2010

Primegate - jag går på kriskommisionen

Orka primegate och fullt slagsmål inom SAP, som också Studio Ett gjorde stort nummer av igår. Det är visst någon PR-byrå med höger-sossen Niklas Nordström i spetsen som tillsammans med Svenskt Näringsliv arbetat för att vrida SAP rätt igen - alltså ur den senares synvinkel. Man har, rätt och riktigt tycker även jag, velat tvätta bort all tillväxtfientlighet som möjligen kan finnas kvar efter samarbetet med de gröna. Stort rabalder är det för att riksdagsmän och andra politiska potentater försetts med politiskt material som exempelvis argument, motionsunderlag och debattartiklar. Men vad är nytt under solen? Och varför oroa sig så? Jag har en historia inom NGO-rörelsen, med vänster-touch, och det var precis så vi höll på. Hur skulle det se ut om riksdagsmännen tvingades att göra markjobbet själva? Hua! Inget skulle bli gjort. Dessutom har jag aldrig sett något demokratiskt problem med lobbyism, så länge vi har starka och självständiga företrädare. Jag ser alltså mindre allvarligt på Primegate än medieanalytikern Paul Ronge som kallar händelsen för en studie i mygel. Själv är jag mer intresserad av det förre SSU-chefen Ardalan Shekarabi säger i dagens Svenska Dagbladet. Ledaren för Socialdemokraternas kriskommission, som tillsattes med anledning av partiets usla valresultat, menar att det är jakten på jobben som ska göra det för partiet. Han pekar på att Reinfeldt, Borg och Schlingmann visste vad det gjorde när de inför 2006 års val bestämde att gå på utanförskapet som prioriterad fråga. Ardalan Shekarabi konstaterar att "en ny socialdemokratisk skattepolitik bör utformas med målet att lösa problemet" arbetslösheten. Vi får se den 15 februari, då kommissionen lägger fram sin rapport, om man lyssnat på Shekarabi. Men för mig låter det klockrent. En fråga som berör.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Hansherman sa...

Håller med. Tycker dock att tillväxt ska kombineras med ett socialt ansvarstagande. Tänk det politiska parti som på ett trovärdigt sätt tydliggör visionen om en hållbar utveckling, både socialt, ekologiskt och socialt. Det är något annat än att bejaka avarter av individualism i kränkningarnas namn, eller att låta olika myndigheter och kommuner granska likartade frågor huller om buller.

Tomas Agdalen sa...

Så borde det vara. En tillväxt för människorna. En som vi väljer. Och vad motsatsen till tillväxt leder oss har vi sett för inte så länge sen - på andra sidan Östersjön en bit bort

Anonym sa...

alliansens politik alltså?/Johan

Tomas Agdalen sa...

Johan: Lite så är det. Och vi kommer tills lut att landa med två partier och en politik. Den med mest trovärdig ledare vinner. I detta sammanhang tycker jag också intervjun med Reinfeldt i dagens DN är intressant (http://bit.ly/fsHoEF). Han arbetar för ett alliansparti samt ser att alla måste jobba heltid. De med utbildning ska försörja de utan där de är i tjänstesektorn. Åt det hållet pratade även Adralan Shekarabi. Borde blogga om det.