18 okt. 2011

Inte Borg det handlar om - om Kristersson


Så mycket snack det varit om att finansminister Anders Borg ska ta vid efter statsminister Fredrik Reinfeldt sedan valet 2014 är överstökat, både som partiledare och rikets själ. Fast jag har aldrig tagit det pratat på allvar. Det ser ju minsta barn att Borg inte är gjord för att leda. Borg är mer killen på uppstuds med lattjo lajbanlådan i högsta hugg. Han som hittar på fiffigheter, som roliga politiska ord och lustiga kombinationer, när han inte räknar på nya jobbskatteavdrag, bara för att det är kul. Borg har en kreativ kapacitet som kommer bäst till användning på ett specialdepartement, typ just på finansen. Som en samlande kraft har jag däremot aldrig sett honom. Och nu har Borg tagit loven av det ryktet. Han meddelade idag att han inte ska kandiderar till riksdagen vid nästa val heller. Det innebär att han inte kan bli statsminister. Borg säger klokt att hans politiska uppdrag är att vara finansminister. Han förstår att det finns de som är födda till att vara partiledare. Som Ulf Kristersson. Socialförsäkringsministern. Alltså, strängnäspolitikern som förra moderata finansborgarrådet i Stockholm Kristina Axén Olin under buller och bång plockade till huvudstaden, nästan från ingenstans - som en broiler, en politikens golden boy. Nästa steg för Kristersson var att ersätta Cristina Husmark Pehrsson som hade haft den otacksamma uppgiften att sjösätta Alliansens sjukförsäkringsreform och därför fått klä skott för moderaternas jakt på cancersjuka. Det var hög tid att rädda rehabkedjans rykte. Jag har träffat och hört flera ministrar, bland dem Kristersson. Sällan har jag mött en trevligare och mer receptiv politiker. Han förbereder sig minutiöst inför varje aktivitet. Han ser smart ut. Alla gillar honom som person - med- och motståndare som stabspersonal. Kristersson gör absolut inte bort sig på sitt sakområde. Sedan han tillträdde har det heller varit något stort bråk kring sjukförsäkring. Mitt intryck är att Kristersson göds för att föra stafettpinnen vidare efter Reinfeldt.

Skickat från min Samsung Mobil

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Johan sa...

Det syns här i bloggen att du gillar och identifierar dig med äldre tiders mer intellektuella socialdemokratiska politiker, t.ex. Palme. Samhällsbyggare. Har du funderat över i vilket parti dagens motsvarigheter finns?

Tomas Agdalen sa...

Johan: Tyvärr inte SAP, som under årtionden odlat en utbildningsfientlighet. Undra hur det gick till. Palme kom inte från SSU. Men nu finns ingen annan väg. Och helst ska man inte ha smutsat ner sig med kunskap. Lite som Maos kulturrevolution.