16 jan. 2011

Sökes: Partiledare mot bortre parentesen men för Fredrik Reinfeldts politik i övrigt


Vi vet ju alla som läser den här bloggen att Socialdemokraterna snart håller extrakongress. Man måste skaffa fram en ersättare för Mona Sahlin - en ny partiledare. Många kandidater har nämnts, men bara två har trätt fram som villiga att ta ansvaret, Ylva Johansson och Sven-Erik Österberg. Den senare har facket sagt nej till. Man förlåter inte att han ställde sig bakom Mona Sahlins politiska testamente, som bland annat innehåller en acceptans för borgarnas bortre parentes i sjukförsäkringen. Men som jag har förstått positionerna är också Ylva Johansson en anhängare av den Sahlinska vägen ut ur det politiska bottenträsket. Det bör göra även Johansson omöjlig, om nu facket ska avgöra partiledarfrågan. Frågan är vad det betyder för framtiden. Vi vet sedan tidigare att bara 22 procent av de förvärvsarbetande röstade på Socialdemokraterna val 2010. Varför? En god gissning har varit att folk helt enkelt inte vill ha vänsterpolitik. Och nu kommer facit. I en undersökning konstaterar Socialdemokraterna i Stockholm att enbart 13 procent av väljarna med arbete röstade på dem. Skälet sägs vara att det var fel att gå emot rut-avdaraget och föreslå höjd landstingskatt. Till det ska sannolikt läggas andra på riksplanet oheta förslag som att höjd bensinskatt och fastighetsdito. Så den fråga partiet måste ställa sig nu är om ett ökat väljarunderlag ska hämtas från vänster eller höger. För röstmaximerings skull bör man välja bort en radikalisering åt vänster. Om vi då ska se till fackets grundkrav samt väljarnas generella åsikter bör kandidaten gilla Reinfeldts politik i övrigt. Det tror jag är ett framgångsrecept. Den samsyn över blockgränserna om att fuskare ska avslöjas gäller också missnöjet över att sjuka och funktionsnedsätta tvingas att jobba i det nya sjukförsäkringssystemet. Samtidigt vill man ha den frihet som Reifeldt erbjuder, räknade i pengar. Ett plus ett är i detta fall lika med makt. Men finns den personen i SAP? Något att fundera över medan partiet fortsätter att sjunka och Moderaterna att öka - SAP nu under 25 procent. Tror att de på vänsterkanten mest är ett plus noll-personer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

känner mig inte säker på analysen att "folk ogillar generellt att sjuka och funktionsnedsätta tvingas att jobba". Tror att många som jag tycker att beskrivningen i LO-tidningen som du länkar till är falsk. Vi har alla grannar, kompisar fd kollegor mm som är sjukskrivna, deltidsarbetslösa osv utan att vara sjuka eller arbetslösa - de har fullt upp med någon annan sysselsättning som de vill fortsätta med på de arbetandes bekostnad. Så fortsätter SAP att utgå från den verklighetsuppfattning så kommer stödet aldrig över 13 (stockholm) -22 % (riket) bland dem med arbete. /Johan

Tomas Agdalen sa...

I princip har du rätt. Men så länge man känner en större säkerhet om att man vet att skattepengarna verkligen går till "rätt" personer tror jag de flesta kan tänka sig att ta bort parentesen. Sett många skribenter på den borgerliga kanten som är upprörda över de satta gränserna.

Anonym sa...

tycker i och för sig att SAP gärna kan cementera in sig i bidragshörnet så slipper vi dem i fortsättningen/Johan