20 feb. 2011

Khaddafis: Den tredje universalteorin?


Vad som låg i Libyske diktatorns Muammar Khaddafis råd från i mitten av januari till ledarna i den tunisiska diktaturen om att tillämpa hans samhällsmodell den tredje universalteorin är oklart. Jag har i alla fall ingen aning. Antagligen är de en styrmetod för att lugna ett folk som saknar rättigheter. Men sedan dess har ledningen för Tunisien fått ge vika för protesterna och Egypten fallit ur tyrannen Hosni Mubaraks händer. Det gick relativt oblodigt till. Annan är situationen i Libyen, dit de arabiska protesterna och kraven på demokratiska reformer nu spridit sig - trots universalteorin. Så Khaddifi verkar inte ha mycket för sin universalteori. Aftonbladet rapporterar från Libyen under rubriken Nya Arabvärlden och beskriver att det är råder öppet krig mellan demonstranter och regeringstrupper. De senare består av legosoldater. Vi har också fått rapporter om att hundratals människor kan ha dödats av regeringstrupperna under de senaste dagarnas oroligheter i Libyen. Och tidigare i dag vädjade femtio av Libyens muslimska ledare till säkerhetsstyrkorna att de ska sluta med dödandet: "Döda inte era bröder och systrar, stoppa massakern nu", skrev de i ett meddelande via nyhetsbyrån Reuters. För att rädda situationen berättar källor att Khaddafi nu försöker splittra folket. "Han säger att folket i Benghazi är emot folket i Tripoli, eller precis vad som helst för att förhindra att folket gemensamt mobiliserar sig för en revolution mot honom", sade en person till DN. Fram till nu har demonstrationerna i första hand hållits i Benghazi, men de ser ut att sprida sig till olika delar av landet. Vi kan i alla fall konstatera att världens blickar för dagen inte är lika koncentrerat riktade mot Libyen som de var mot Tunisien och Egypten under våldsamheterna där. Kritiken från Vita huset mot Khaddafi har dessutom varit modesta. Hittills har inte det kommit krav om en demokratisering av Libyen, som det gjorde relativt fort både ifråga om Tunisien och Egypten. Och utan stöd från världssamfundet får libyerna svårt att nå reformer som innebär respekt för mänskliga rättigheter samt ett slut på den ekonomiska och politiska korruptionen, vilket diktaturer och despotiska samhällssystem alltid står för. Vi får se i vilken mån folket orkar fortsätta protesterna. Det är viktigt att hålla lågan brinnande för att världens intresse inte ska brinna ut. Revolutioner måste alltid dubbelmatas, inifrån och utifrån. Det senare måste president Barack Obama stå för. Men kanske är det just så att innebörden av den tredje universalteorin är att med vilka medel som helst hålla världen borta från libyska intressen. Men jag tror ändå att Khaddafis dagar som ledare för ett land är räknade. Diktatorsprylen fungerar inte längre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

magnus sa...

Har du inte sett att Muslimska brödraskapet pushar in sina lärjungar att strida för revolutionen i Libyen och känner du inte till att islamistiskt styre i Iran och ökad islamism i Irak innebär större brott mot individers rättigheter än även despoter som Mubarak? Nej, min fråga retorisk och detta är det uppenbart att du förtränger!

Tomas Agdalen sa...

Magnus 123: Om du scrollar ner ser du att jag har skrivit en hel del om brödraskapet (http://200stegtill.blogspot.com/search?q=muslimska). Och att de i finns i bakgrunden som ett hot mot folken får inte motivera diktatorers makt. Istället ska också religiös extremism bekämpas.