10 okt. 2011
Än har det inte hållits fri val i Egypten
Situationen i Egypten är oroande. Natten mot idag måndag protesterade kristna kopter i Kairo mot att regeringen inte skyddar deras kyrkor. En folkmassa gick till angrepp, varpå kaos utbröt - 24 dödades och flera hundra skadades. Några menar att det var militären som dödade och skadade människorna för att skylla på muslimsk sekterism. Tanken på att attacken iscensatts av det militära rådet, som styr i avvaktan på att demokratiska val ska hållas i höst, är nog väl konspiratorisk. Men händelsen spelade rådet ändå perfekt i händerna. För det kommer inte att tillåta fria val så länge problemet Muslimska brödraskapet inte är löst. Man försöker istället med alla medel hålla emot för att inte riskera att ett annat totalitärt system röstas fram, som ersätter Mubaraks störtade. Det skulle vara cyniskt om landet hamnade under en ny diktator, en religiös mot den avsatte sekuläre. Något som sannolikt skulle resultera i en militärkupp. Och den spänning som vibrerar över det egyptiska samhället är den ursäkt övergångsregimen behöver för att skjuta upp valet. Det befarade också Cecilia Uddén, Sveriges radios korrespondent i Mellanöstern, när hon idag rapporterade för Studio Ett. Jag tror att det räcker för ledningen att peka på det som hänt och konstatera att landet inte är moget för fria val. Kan aldrig föreställa mig att USA:s president Barack Obama kommer att protestera. Eller ens Sveriges utrikesminister Carl Bildt. För det är Egyptens läge för strategiskt viktigt.
Skickat från min Samsung Mobil
Läs även andra bloggares åsikter om Egypten
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det märkliga är att regimen är emot i princip allting. I vanliga fall lutar sig en diktatur mot en etnicitet, en religion eller en politisk ideologi vars anhängare tilldelas privilegier på andras bekostnad.
I Egypten är man dock emot både islamister, liberaler, judar och kristna. Detta trots att islamisterna själva är emot övriga grupper.
Hasse: Intressant iakttagelse. Kanske ska man betrakta regimen, och den tidigare, för teknokrater.
Skicka en kommentar