30 jan. 2012

Vi kan bestämma att det finns sprudlande liv bortom borgarnas dagordning

I fortsättningen kommer motståndarna, exklusive det bruna partiet, till nu sittande opposition i riksdagen i poster här på bloggen att kallas för borgarna. Med det avses alternativet till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Alltså Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Gruppen av partier som kallar sig Alliansen, för att få oss rödgröna empatiska hjältar att glömma att det gänget i själ och hjärta lever för högercynism. Den konservativa och liberala lagen om att starkast ska ha mest. Och att rikast på pengar i graven vinner. Jag tar plockar därmed upp den tråd som Anna häromdagen la ut i en kommentar till posten om nye S-ledaren Stefan Löfvens lyckade första dag i sin roll som ordförande på partiet. Distinktionen är viktig för att visa att det är olika i svensk politik - att en röst på rödgrönt har betydelse. Som fortsatt balans i statsfinanserna, ett ansvarafullt förhållande till privat utförd skola, vård och omsorg, ett slut på bortslumpande av gemensamma tillgångar samt en mänskligt utformad socialförsäkring. Och inte minst en koalition ledd av personer som vill reformera Sverige, till skillnad från nuvarande ledning som är så illusionslös att den inte orkar se bortom kostnaden - rationaliserar bort tanken på att fler kan få en bättre vardag i Sverige. Vi behöver inte lyssna på Fredrik Reinfeldts svaga förhoppning om framtiden - som han med ledsna ögon beskrev i Örebro i höstas. Vi kan bestämma att det finns liv bortom borgarnas dagordning.

Skickat från min Samsung Mobil

4 kommentarer:

Johan sa...

OK jag tycker det är bra att man även i ordval betonar skillnader i sak. En tydlig åsikt bör såklart vara tydligt beskriven. Därför är jag ganska trött på tydlig retorik som sedan mynnar ut i innehållslösa floskler. "Balans i statsfinanserna" - vad menar du är skillnaden mellan borgarna och socialdemokraterna på det området? Vad betyder "ansvarsfullt förhållande till privat utförd skola, vård och omsorg". Är socialdemokraterna för eller emot privata alternativ? Ska det finnas ett vinstförbud eller inte? Eller är det bara mer text i de befintliga upphandlingsreglerna det handlar om? Vad är en "mänskligt utformad socialförsäkring"? Ska det vara en försäkring där de som arbetar betalar premier och får ersättning när de t.ex. är sjuka - och ersättningen är anpassad till premierna, dvs har begränsningar i tiden eller ett beloppstak? Eller är det ett allmänt ersättningssystem som innebär en alternativ försörjning om man uppfyller vissa kriterier? Jag misstänker att det bara handlar om finjusteringar i det befintliga redan föråldrade 70-talssystemet.
Om det bara blir svultsig retorik utan visioner som kan omvandlas i något konkret tror jag många kommer att tröttna lika fort på Löfven som på Persson, Sahlin och Juholt

Tomas Agdalen sa...

Johan: Balansen är samma, men påhittad av Persson med lite hjälp av Lundgren - vill jag minnas. S är för privata alternativ och möjlighet till vinst inom skola, vård och omsorg. Men emot den bortre parentesen. Nu gäller det att utforma politik som gör partiet valbart. När det gäller vinster i välfärdsföretag är nog alla inne på att hitta sätt att begränsa dem. Det är också tänkbart att utesluta vissa typer av juridiska personer ur systemet. Sjukförsäkringen behöver få en mindre teknokratisk utformning. Frågan nu är om rödgrönt eller borgarna har den smakfullast paketlösningen.

Johan sa...

OK. Balans i stadsbudgeten - där vill sossarna och alliansen exakt detsamma. Likaså i privatiseringsfrågan, det ska finnas privata alternativ men nånting, oklart vad, ska man göra för att lägga band på vinsterna. Det finns alltså ingen skillnad mellan sossarna och alliansen i den frågan heller. Men på området socialförsäkringar verkar det finnas en skillnad. Sossarna vill inte ha några bortre parenteser eller dylikt som förhindrar att "försäkringarna" blir en evig försörjning för en mängd människor, dvs ett mer välbetalt alternativ till socialbidrag. Här har man alltså gått ifrån ursprungstanken att det ska vara försäkringar för löntagare. Personligen tror jag det inte är något som ger röster bland den arbetande befolkningen.

Tomas Agdalen sa...

Johan: Tror vi snart måste införa något som liknar det man brukar kalla medborgarlön. Alla kommer inte att kunna erbjudas sysselsättning hela tiden. Men vi behöver se till att alla lever under åtminstone acceptabla förhållande. Enligt min mening har vi reda detta genom den utformning socialtjänstlagen har. Fast den har inte kommit att tillämpas så.