19 feb. 2012

Det var befriande att läsa journalisten Cecilia Verdinelli precisa svar i GP på allmänt prat: "Har det aldrig slagit Rothstein och de andra att det kanske inte är tabun eller ”snällism” som ligger bakom att vänstern inte gör en politisk fråga av invandrares kriminalitet? För mig är kopplingen inte tabu eller ens det minsta konstig: att det begås mer brott bland dem som ingenting har och att invandrare utgör en stor del av den gruppen är knappast någonting att stoppa pressarna för. Har det verkligen aldrig slagit er att vänstern noterar förhållandet men gör analysen att ingen särpolitik skulle lösa problemet? Att vi, rent sakpolitiskt, inte ser någon vits med att skilja mellan Iphonetjuvar baserat på deras etnicitet, eftersom vi är övertygade om att samma politik – nämligen en aktiv politik för fördelning och social rörlighet – bekämpar brottslighet oavsett om brottslingens mamma är född i Kungälv eller i Kirkuk?" Med den salvan gjorde Cecilia Verdinelli upp med ett kontinuerligt återkommande generellt högergnäll om att vänstern är medvetslöst oansvarigt inför problem som i statistik kan kopplas till invandringen. Den här gången manifesterat av Bo Rothstein i DN i veckan genom en attack mot Maria Sveland, i vilken han bland rallarsvingarna krävde att vänstern måste rannsaka sig. Efter Cecilia Verdinellis inlägg borde vi kunna avsluta denna diskussion för att tillsammans kavla upp ärmarna och istället för att spjärna emot, gemensamt öppna dörrarna in i samhället för flera. Men jag är säker på att vi snart ser nya påståenden med utgångspunkt i ett utpekande av en grupp, för svensk höger är fortsatt besatt av att problematisera invandringsdiskussionen. Oklart bara vad den vill ha. Konkret.

3 kommentarer:

Johan sa...

Jag tycker både du och Verdinelli helt och hållet missar Rothsteins poäng- att konfrontationsvägen inte funkar. Kanske för att ni båda är övertygade om att det finns en enda sann väg och alla måste med på den. 100-0 . Den som inte är med är mot osv osv

Tomas Agdalen sa...

Johan: Förstår vad Rothstein är ute efter. Saltsjöbadenandan ... Men i detta har han gått emot när han själv går i konfrontation i frågan som behandlas i posten. Tycker jag.

Johan sa...

Ha ha, OK konfrontation är den enda rätta vägen