15 feb. 2012

Grekland snart billiga Grekland igen - men först avsked från euron med en Grexit

Det blir allt tydligare att vi kommer att kunna räkna hem billigare semestrar i Grekland. Snart är landet troligen inte längre en del av euro-samarbetet. Retsinan får istället handlas i lågpris-drachmer. Som när jag på hippievis, med tyska hippies, sjöng och drack Korfu och Dionysos till under tidigt 1980-tal. I tågluffarmeckat Pelikas. Med dagens besked från landets ledande parti Ny Demokrati om att man inte förbehållslöst ställer sig bakom de villkor som förenats med det senaste framförhandlade krispaketet backar säkert långivarna ur räddningsaktionen, vilket sannolikt tvingar grekerna att lämna euron. Tror jag det, att ingen grekisk politiker med sjävbevarelsedrift ställer sig bakom en politik som innebär en folklig svält. Särskilt inte när det är val redan i april. Och grekerna är minst sagt arga över de krav som ställs utifrån. Som inte minst framgår av den bild som illustrerar posten. Även hundarna är fly förbannade. Tyska förbundskanslern Angela Merkels rådgivare Franz Ferenbach råder också henne att kasta ut grekerna ur euron. Och Ferenbach går än längre när han säger att "Det här landet med sina spökpensionärer och rika människor som inte betalar skatt, ett land utan en fungerande regering, har ingen plats i den Europeiska unionen." Finansexpertisen är heller inte längre säker på att det är dåligt för övriga länder i euro-zonen att Grekland går i statsbankrutt. De flesta kredigivare med stora fordringar på Grekland har redan sett om sina hus - genom att ha avskrivet skulderna (vad det nu innebär). Och många är också de i Grekland som längtar till något annat än att dra åt den svångrem som långivarna plockat fram. Kankse att igen göra landet konkurrensmässigt som resmål för turister. Ta igen den medelklass som styrt om till billiga Thailand, från dyra Grekland. Det är hög tid att smörja hjulen i den enda stora industri man har. Och som den anonyma world wide spridda grekiska twittraren formulerade det i fredags: Jag längtar tillbaka till när vi var ett fattigt men lyckligt land. Jag frågar: Vad har greken för att vara kvar i euron?

Hunden är den berömda anarkisthunden.

20120218 I Ekonomiekot Lördag vände man in och ut på frågan om Grekland ska och kan lämna eurounionen. Och man kallar den diskuterade åtgärden för Grexit. "Politiker, ekonomer, företagsledare börjar ta orden i sin mun: Låt Grekland lämna euron!", konstaterade man bland annat.

20120228 Ekonomipristagaren till Nobels minne Paul Krugman sa idag vid besök i Portugal att Grekland snart måste lämna eurozonen. Att landet har nu uttömt alternativen. Krugman beskrev också att personer i Grekland med pengar flyttar ut dem till andra länder, främst Schweiz, för att säkra värdet. Om grekerna inför drachmer igen räknar man med att värdet på den omvandlade euron halveras. För några dagar gav ekonomen Sandro Scocco uttryck för en liknande ståndpunkt. Och handen på hjärtat, vad kan Grekland annat göra än att hoppa av. Några av argumenten har redogjorts för ovan.

20120313 Också Bengt Dennis ställer sig i kön av förståesigpåare som hävdar att Grekland kommer att lämna euron.

Skickat från min Samsung Mobil

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Liw sa...

Läste du ledaren i Dagens DN? Om inte bläddra tillbaka. Nu har de gått för långt om vi så säger, rent rasistiskt dravel..

Tomas Agdalen sa...

Aha, du menar Richard Swartz meningslösa skriverier om att Grekland inte är ett riktigt land (http://www.dn.se/ledare/kolumner/modernismens-tunna-fernissa). Besinningslöst. och i samma tradition som Hanne Kjöllers utfall mot personal i vården med barn (http://www.dn.se/ledare/signerat/nattis-lite-far-foraldrar-ocksa-offra).

Johan sa...

Att grekland ensidigt lämnar euron är precis vad den vill som säkrat sina grekobligationer med CDS:er. Heja! Precis så kommer det att bli tror jag, hedgefonderna vinner och tyska mfl skattebetalare som lånat ut till grekerna står där med lång näsa.

Tomas Agdalen sa...

Johan: Kanske bara en övergående krispaus med dagens besked om expediering av krispaket. I alla fall om vi får tro radions Staffan Solling (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4976371).