16 dec. 2011

Prat om sociala medier urartade när Bengt Göransson dissat för alla felstavningar

P1 Morgon följde idag upp diskussionen om den DN-journalisten Erik Helmerson starta genom att påpeka kulturelitens minskade betydelse. I studion, med förre socialdemokratiske statsrådet Bengt Göransson som likt mig tycker att vi måste ta konstnärernas kompetens på allvar, beskrev Helmerson, utifrån exemplet Bengt Ohlsson, att Lars Norén, Benny Andersson, Carl Johan De Geer och de andra mest är till åtlöje bland folk när de gör upprop mot något. Nu gällde det nya Slussen. Men det kunde handlar om vad som helst. Helmerson konstaterade igen att folk kan regera själva och föra fram egna argument genom de tusentals olika kanaler som finns genom den explosionsartade utveckling på nätet med bland annat sociala medier. Fast radioinslaget urartade när Göransson hävdade att man inte kan ge bloggar någon större betydelse i debatten. Framförallt för att bloggar innehåller så många felstavningar och i stunden utkastade ogenomtänkta tankar. Göransson saknar konstnärens genomtänkta och genomarbetade arbeten - helhetssyn. Vad folk i allmänhet har att säga är av mindre intresse, Helmerson menade att detta vara ett mossigt gammalmodigt sätt att se på de sociala medierna. Nej, Göransson skulle inte sagt det där, även om jag håller med. Vem orkar med allt gapande och skrikande från den obildade och känslostyrda pöbeln när det finns de som både vet och kan begripliggöra.

2 kommentarer:

Johan sa...

Jag ser det mer som att kultureliten tidigare hade en starkare ställning till stor del grundad på att de hade tillgång till medierna, att det de sa var illa underbyggt eller okunnigt spelade inte så stor roll, det var bara de som hördes. I dagens mediaklimat duger det inte med att enbart ha tillgång till en kanal att uttrycka sig i, det har alla. (och så uppfattade jag helmeson)

Tomas Agdalen sa...

Johan, tror du sammanfattade saken precist. Fler fötstår att man kan tänka själv. Fast de blir spretigt eftersom man inte förenar sig. Lättare då att styra.