22 jan. 2011

Danska politiska exemplet inget för oss


Mest spännande inom svensk politik nu är ändå att se hur statsminister Fredrik Reinfeldt ska hanterar den opposition som trots allt gör sig hörd. Flera har varit oroade. Bland andra har Aftonbladets Lena Melin nyligen sagt att oppositionen saknar styrning och ledning. "Varje regering förtjänar en välmående opposition. Vårt styrelseskick förutsätter nämligen motstånd, den bärande tanken är att den perfekta regeringen inte finns utan ständigt måste övervakas", förklarade Melin. Men oppositionen finns. Häromdagen visade det sig att Sverigedemokraterna stöder Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets krav på att stoppa utförsäljningen av statliga företag. Och kort före jul gjorde de fyra riksdagsparterna som står utanför Alliansen gemensam sak mot regering genom att tvinga fram besparingar i regeringskansliet. Detta ledde bland annat till att regeringen nu stänger fem ambassader. Hur längre står Reinfeldt ut med en småsparkande oppositionen som gör vad den kan för att påminna den om dess minoritetsställning. Är nyval relevant? Eller förvaltar Reinfeldt sig igenom mandatperioden för att få egen majoritet i nästa? Hur skulle en regering då kunna se ut? Inget tyder på att SD får lämna riksdagen efter valet 2014. Jag tror heller inte att Socialdemokraterna tills dess har hunnit hämtat sig tillräckligt för att kunna bilda regering. Krisen är för omfattande. Stalltipset från mig är därför att Reinfeldt håller ut för att avvakta utgången av nästa val, för att se vilka möjligheter som finns. I detta ligger också att både Centerpartiet och Kristdemokraterna riskerar att hamna under riksdagsspärren. Men det bekymrar knappast Reinfeldt, för i nästa regering Reinfeldt kommer Miljöpartiet att ingå - om det behövs. Då slipper han fortsatt parlamentariskt tjafs och att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Det danska politiska exemplet är inget för oss. Vi är smartare än så. Och Miljöpartiet är i grund och botten ett borgerligt parti. För Gustav Fridolin kan knappast uppfattas på annat sätt sedan han skrivit på DN-debatt att Miljöpartiet ska segla vidare in mot mitten samtidigt som han hyllar liberalernas hjälte Karl Staaff. Då spelar det mindre roll att några folkpartister tycker annorlunda. Fridolin bekräftade bara det uppenbara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det har visat sig med al tydlighet att Sveriges riksdag består av sju mer eller mindre socialliberala partier och så det värdekonservativa folkhems-partiet SD.
Så vem där leder S, regeringen eller är utrikesminister, har mindre betydelse då de sju partier generellt är överens i det mesta

Tomas Agdalen sa...

peerpede: Kan inte mer än hålla med dig.